facebook
imageCrop

Saffranspannkaka

Blåhallon - gott till saffranspannkakan På Gotland kallas dessa blåhallon (Rubus caesius) för salmbär. Salmbär är vanliga på ön och salmbärssylt ett gott tillbehör till saffranspannkakan.

ca 2 dl färdigkokt risgrynsgröt 
25 g smält smör + smör till pannan 
1 dl vetemjöl
2 äggulor 
1 pkt saffran
1 msk konjak eller vatten 
1 kryddmått salt
½ msk socker (kan bytas mot honung) 
1 ½ dl kaffegrädde
½ dl russin 
1 dl hårt vispad vispgrädde 
2 hårt vispade äggvitor 
½ dl hackad mandel

Gör så här
Smörj en medelstor stekpanna eller en liten långpanna. Lös saffranet i konjaken eller vattnet. Låt stå. Blanda samtliga ingredienser enligt receptets ordning. Vänd varsamt (rör inte) ner den vispade grädden och de hårdvispade äggvitorna.

Grädda pannkakan i 225 grader i ca 25 minuter. Strö på ev garnering när 10 minuter av gräddningen återstår. Servera kakan varm eller ljummen med vispgrädde och mullbärssylt eller salmbärssylt. Garnering: 1 msk av vardera russin, flisad mandel och pärlsocker.