facebook
imageCrop

Ramslökspesto och ramslöksmör

I folkmun kallas den skogsvitlök... Ramslöken har en stark smak som påminner om vitlök. På grund av det kallas den ofta "skogsvitlök".

Ramslökspesto
2 dl ramslök 
20 – 25 pinjenötter 
Salt och nymald svartpeppar 
1 dl olivolja 
Kokande vatten 
50 gram parmesanost eller pecorino

Gör så här
Lägg ramslöksbladen i mixern tillsammans med pinjenötterna, salt och svartpeppar efter smak, samt olivoljan. Kör tills smeten är jämn. Späd ut massan med en aning kokande vatten om så behövs och tillsätt den rivna osten. Häll upp på burk och förvara sedan peston kallt. Kan stå i kylskåp ett par veckor.

 

Ramslöksmör
6 blad ramslök 
150 gr smör 
Skal av 1 citron 
1 tsk salt

Gör så här
Blanda alla ingredienserna väl, forma smöret i rullar och rulla in det i smörpapper. Kan förvaras någon vecka i kylen. Går även bra att frysa in och ta fram umder sommaren och hösten.