facebook
imageCrop

Polhemstårta

Uppfinnaren Polhem rumsterade även om i köket. Laga en härlig Polhemstårta enligt recept ur Christopher Polhems receptbok. Detta recept publicerades i Gotlands Allehanda 24 juli 2001.

Fyllning
1 pkt torkad frukt ( aprikoser, plommon, korinter och dadlar)
0,5 – 1 dl russin
0,5 dl vitt osötat bröd (ströbröd)
2 dl mjölk
2 ägg
1 dl socker
2 – 3 tsk kardemumma
1 – 2 dl grovhackad mandel

Gör så här
Smörj en form med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Kavla ut smördegen till en rund platta. Kläd formen med degen som ska gå upp ca 3 cm på kanten. Förgrädda pajen ca 10 min i ugn. Koka upp lite vatten och häll över den blandade frukten. Låt stå övertäckt till den kallnat. 

Putsa av de hårda kanterna på brödet. Riv det och lägg det tillsammans med mjölken i en kastrull och låt det hela sjuda under omrörning till en tjock smet. Låt kallna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt ”brödmassan” och kardemumman. Blanda väl. Lägg i den väl avrunna frukten i formen och häll därefter i smeten.

Strö över grovhackad mandel. Grädda i 180 grader i botten på ugnen i ca 25 – 30 min. Serveras ljummen med mjukrörd vaniljglass eller lättvispad grädde eller hallonmos.