facebook
imageCrop

Barnvänlig badplats vid Tingstäde träsk

Sommartid är badplatsen vid Tingstäde träsk, med sina badbryggor, en mycket välbesökt plats. Träsket, bygdens knutpunkt, har många historier att berätta. Om träskodjur och om Gotlands första flygplats. En del mer sanna än andra. De flesta förknippar träsk med gyttja och dy. På Gotland kallas alla sjöar för träsk förutom Östersjön som kallas sjön.

Gotlands första flygplats
Den 1 juli 1933 - sa det "plask" i Tingstäde träsk och Gotland fick sin första reguljära flygförbindelse. Det fanns ännu ingen flygplats i Visby och att landa i öppen sjö vid staden ansågs för våghalsigt. Så man använde ett flygplan med pontoner och landade på Tingstäde träsk.

Flyglinjen gick mellan Lindarängen utanför Stockholm och Tingstäde träsk. Linjen trafikerades sommartid 1 juli till 15 augusti. Flyget var mest tänkt för badsugna turister från Stockholm. "Flyg och bada" stod det i reklamen. En succé, tyckte ABA-chefen Carl Florman när planet gjort 134 turer det första året på och fraktat 1 714 passagerare och 22 ton bagage och frakt, därav en stor del morgontidningar från Stockholm.

Först när kriget kom 1939 ställdes trafiken in. Den nuvarande glasskiosken vid badet tros vara den flyglinjens ursprungliga stationsbyggnad.

 

Ett okänt djur i Tingstäde träsk
Träskodjuret gäckade bygden en sommar på 70-talet. Många pratade om det, få såg det och tidningarna skrev om det. Skolläraren Henry Bendegard, sonen Per och en bekant till familjen, Rune Thomsson, stod en kväll i juli 1976 och fiskade i Tingstäde Träsk från en båt, när ett okänt djur dök upp på 150 meters avstånd. "Vad vi såg var ett ca två meter långt djur med ett knytnävsstort huvud och en slags svans", berättade Henry Bendegard. Det sågs samma sommar av flera turister.