facebook
imageCrop

Litteratur för barn, ungdomar och vuxna - Krutbrännarens butik

Visst är det skönt att ha en oläst bok tillhands när läslusten faller på. Hos oss hittar du många fina böcker för en stunds avkoppling och läsupplevelse i hängmattan. Och varför inte låta familjens minsting vara med och lyssna när du läser ur någon av alla våra trevliga rams- eller sagoböcker.

Bland våra titlar hittar du litteratur för stora och små. Här nedan hittar du exempel på några av dem.

Barnens ramsbok
med mer än 200 rim och ramsor. Många av dem känner du säkert igen och numera vet man att ramsor inte bara är roliga utan också nyttiga; rimmande och ramsande barn har lättare att lära sig läsa och skriva!

Sketna Gertrud och kung Magnus kalas
Det är kris på slottet år 1336. Kung Magnus ska hålla kröningsfest och mästerkocken dör hastigt av ett råttbett. Inte nog med det, kvinnan som bakar pastejer och syltor, rymmer med spettvändaren. Det gäller att hitta en ny kock snabbt. Tiden är knapp och den som bakar stadens bästa syltor är Sketna Gertrud…

Bron vid Ajmunds
I april 1808 invaderades Gotland av ett par tusen ryska soldater, som landsattes från några örlogsfartyg. Den ryska ockupationen varade i 22 dagar. Därefter kom en svensk undsättningsstyrka och ryssarna förmåddes efter förhandlingar att avsegla. Om det här oblodiga miniatyrkriget, som hade lite av det lätta löjets skimmer över sig, har Hans Björkegren skrivit en läsvärd och spännande roman, som har en allvarlig underton, samtidigt som den ger finstämda bilder av människor och natur liksom av dagligt liv på Gotland för mer än 180 år sedan.

Truck stop 
David Erikssons berättelser från lastbilschaufförernas liv kommer direkt från den svenska vardagen. Slitet med lastning på bruken och industrierna ute i glesbygden och lossningen vid hamnar och terminaler i storstadsområdena, men också om oväntade möten mellan människor, ögonblick av liv fångade i flykten.

Marteboljuset – myt eller verklighet  
Ett ljusklot svävar sakta fram över vägen. Det verkar öka i styrka för att sedan snabbt försvinna i tomma intet. Sedan 1920-talet har människor kring Martebo observerat ett mystiskt ljusfenomen utmed en väg mellan Knutstorp och Kvie. I boken samlas åttio års observationer, bilder, berättelser och teorier.